Vilka tongångar vill vi ha?

maj 24, 2009 kl. 2:36 e m | Publicerat i Frihet, Piratpartiet | 3 kommentarer
Etiketter: , ,

Piratpartiets retorik har länge varit högljudd och upprörd. Visst finns det en grund för att vara arg på frågorna och politikerna som förstör vårat internet, men det behövs inte längre. När vi var ett litet parti långt ifrån allmänhetens sinnen fanns det en poäng i att vara så skrikiga vi bara kunde för att helt enkelt dra till oss uppmärksamhet eftersom det var vad vi behövde mest. Men nu är inte uppmärksamhet hårdvalutan längre. Vi är i media överallt, visserligen inte lika mycket som de andra partierna, men likväl. Vi finns på mångas tungor och i de allra flestas sinnen. Vi har fått uppmärksamheten vi behöver. Vi har inte längre något behov av att göra så mycket väsen av oss på ett osympatiskt sätt bara för att vara uppseendeväckande.

För det är där problematiken ligger. Jag menar inte att partiet ska sluta prata, diskutera och hojta till när någonting blivit fel, bara att vi måste ha en mycket trevligare och sympatisk ton. Eftersom för att vi ska lyckas förändra samhället som vi vill behöver vi inte bara uppmärksamhet från allmänheten, vi måste väcka sympatier också. Rätt ofta när jag har pratat om Piratpartiet med folk på gator och torg är det i regel så att problemet ligger i att de finner oss vara en osympatisk grupp ungdomar som bara skriker och gnäller.

Det är inte bra nog. Om vi ska förvänta oss att våra motståndare ska lyssna på våra argument måste vi lägga fram dem på ett sätt så att man kan ta oss på allvar som en seriös del av diskussionen, eftersom om vi hellre skriker ut förlöjliganden av våra motståndare än lägger fram sakliga argument. Visst, alla som argumenterar emot oss är inte villiga att hålla debatten på den nivå den förtjänar, men då kan vi visa oss bättre än dem genom att inte sänka oss också.

Nu låter det här inlägget som om alla som förespråkar partiet är gaphalsar, vilket inte är vad jag menar. Det finns flera röster inom partiet som låter både väl i resonemang och ton. Det är applåderbart, men så länge inte den stora majoriteten av förespråkare följer samma  väg kommer vi fortfarande ha den stämpel som hindrar oss från att ses på som seriösa. Så de jag vill rikta sig är de som känner sig träffade av kritiken mot överdriven högjuddhet. Ni har gjort ett jättebra jobb för att ge oss uppmärksamhet. Men nu behöver vi andra tongångar.  Det kommer att avgöra vilket ansikte vi visar utåt för alla de som inte är säkra på vad de ska rösta på.

Annonser

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Rick verkar faktiskt ha insett detta själv också och att det är dags att byta strategi http://rickfalkvinge.se/2009/05/30/fardigskriket-isobel-har-ratt/

  2. @Martin: Javisst! Jag blec jätteglad när jag läste det hela. Lite roligt att det hela dök upp på så många bloggar strax efter jag skrivit det. Däremot verkar flera ha skrivit om det oberoende av varandea =)

  3. […] En av piratpartiets största svagheter är enligt mig att vi inte lyckats anpassa vårt sätt att kommunicera till hur verkligheten ser ut idag. Fram tills nyligen var vi tvungna att slå på stora trumman för att uppmärksammas i gammelmedia vilket lett till att vi tenderar att ha en ganska överdramatisk retorik. Men idag, när media är intresserade av oss som fenomen och ledarskribenter tävlar i att analysera vad ett politiskt genombrott för oss i Europavalet skulle medföra för samhället i stort, så finns det inte längre någon anledning att ständigt ta till storsläggan i var och varannan blogg. Det gör endast att vi framstår som gapiga och skräniga, vilket faktiskt är långt ifrån sanningen när det gäller de flesta piratpartister som jag träffat. Det är mer regel än undantag att pirater, om man tar sig tid att prata med dem på tu man hand, är väldigt mjuka, eftertänksamma och ödmjuka i sitt resonerande. Men av någon anledning försvinner det helt när vi ska föra ut vårt budskap. Blag slår huvudet på spiken när han menar att det nu är läge att reflektera över vilken bild av oss vi vill förmedla. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: